W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Stowarzyszenia Grupa OdRolnika
2019-09-11

Podsumowanie z głową i ze smakiem

”Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej

„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
 

Po kilku miesiącach intensywnych działań, czas na podsumowanie operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”. Okazją do podsumowania operacji będzie Seminarium które odbędzie się 16 września 2019 roku w Instytucie Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy przy ul. Świętokrzyskiej 20 w Warszawie. Harmonogram spotkania z udziałem rolników ekologicznych z 4 województw jest obszerny.

Uczestnicy seminarium zapoznają się z założeniami strategii, informacją o przebiegu operacji oraz spróbują ocenić jej wpływ na realizację strategii rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Kolejnym elementem będzie prezentacja wyników ankiety przeprowadzanej podczas czterech imprez plenerowych w: Pleśnej (małopolskie), Luchowie Górnym (lubelskie), Opatowie (świętokrzyskie) i Piasecznie (mazowieckie). Ankieterzy badali świadomość konsumentów na temat różnic między żywnością konwencjonalną a ekologiczną, jej dostępności na rynku oraz rozpoznawalności.

Zaplanowano też wykład poświęcony krótkim łańcuchom dostaw w opinii naukowców i ekspertów. Na zakończenie odbędzie się dyskusja i podsumowanie seminarium, które umożliwi zebranie przedstawicieli różnych środowisk ważnych z punktu widzenia realizacji operacji, co będzie mieć pozytywny wpływ na wypracowanie rozwiązań w ramach Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego akceptowalnych przez środowisko ekologiczne i realne do wdrożenia.

Operacja pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” jest realizowana przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (woj. małopolskie) przy udziale rolników i producentów ekologicznych z czterech województw: małopolskiego, lubelskiego, świętokrzyskiego i mazowieckiego.

W ramach budowy oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego zorganizowano spotkanie w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, gdzie zaproponowano szereg działań, jak chociażby: wprowadzenie produktów ekologicznych do menu publicznych zakładów zbiorowego żywienia, jak szkoły, jednostki wojskowe; konsultacje z Ministerstwem Edukacji planu wprowadzenia produktów ekologicznych do menu dzieci i młodzieży oraz planu edukacji w zakresie zdrowego odżywiania w kontekście rosnącego problemu nadwagi i otyłości w społeczeństwie; konsultacje z Ministerstwem Sportu i Turystyki planu promocji Polski jako kraju o dużym „potencjale ekologicznym”, w tym promocji pod kątem turystyki kulinarnej z uwzględnieniem tradycji kulinarnych i żywności ekologicznej; opracowanie koncepcji dywersyfikacji źródeł dochodów gospodarstw ekologicznych; działania w zakresie łączenia pojedynczych rolników w grupy dzięki czemu obniżą oni koszty produkcji oraz nabędą zdolność wprowadzania produktów do większych odbiorców; współpraca rolników przy wprowadzaniu produktów ekologicznych na rynek; stworzenie przyjaznego dla rolnictwa ekologicznego systemu podatkowego; kwestia opracowania spójnej koncepcji promocji realizowanej na szczeblu krajowym i regionalnym czy podjęcie kroków prawnych w zakresie ochrony właściwego nazewnictwa żywności ekologicznej – obecnie konsumenci często mylą żywność ekologiczną z tzw. „zdrową żywnością” lub są wprowadzani w błąd przez podmiotu handlowe na rynku polskim.

Następnie zorganizowano cztery stoiska promocyjno-edukacyjne na dużych, regionalnych wydarzeniach plenerowych. Poza wspomnianymi badaniami ankietowymi dzielono się ekologiczną żywnością, ale i przeprowadzono warsztaty kulinarne oraz edukowano uczestników imprez. W tym celu przygotowano specjalną strefę dla dzieci, które w przystępny i atrakcyjny sposób poznały walory owoców, warzyw, napojów i artykułów w kategorii żywności ekologicznej oraz znaczenie różnorodnych symboli, a w tym euroliścia.

 

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”
Instytucją odpowiedzialną za treść jest Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA.
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

© 2019 grupa.odrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone