Na tej stronie dowiesz się
wiele o oznaczaniu żywności ekologicznej
Czy to istotne ? Przecież żyjemy dłużej …
To prawda. Żyjemy dłużej. Statystycznie przeciętna długość życia u ludzi wzrasta. Dzieje się tak za sprawą postępów w medycynie, higieniczniejszego trybu życia jaki prowadzimy i paru tam jeszcze innych czynników. Ale okazuje się niestety, że sprawdza się to tylko do pięćdziesiątki.
Po pięćdziesiątce bowiem trend przeżywalności współczesnych ludzi jest taki sam jak ich przodków ponad sto lat temu. Kiedyś prawdziwą zmorą była gruźlica, zakażenia, rozmaite choroby płucne. Dziś prześladuje nas rak, otyłość, choroby układu krążenia, panosząca się na potęgę cukrzyca. Wszystkie zaburzenia w dużym stopniu będące pochodną niewłaściwej diety, w tym skażonego pożywienia.
Naukowcy twierdzą też, że dzieci, które przychodzą na świat obecnie to pierwsza generacja, która nie będzie już tak zdrowa jak ich rodzice. Nie trzeba w gruncie rzeczy daleko szukać by upewnić się, że faktycznie coś w tym musi być. Coraz więcej dzieci rodzi się z różnego typu alergiami i to coraz częściej na produkty, które normalnie powinny stanowić podstawę diety rosnącego malucha (pomijam alergię na masło orzechowe ale znam dzieci uczulone na mleko albo jabłka!). Oczywistym winowajcą wydają się być praktyki polegające na szeroko rozumianym "ulepszaniu" żywności. W supermarketach przeważa żywność nadmiernie przetworzona, nafaszerowana cukrem, słodzikami, konserwantami, barwnikami oraz innymi dodatkami chemicznymi odpowiedzialnymi za wzmocnienie smaku i trwałości. Nie brak też żywności przy której majstrowali genetycy. Średnio przeciętny konsument zjada do 2 kg środków chemicznych rocznie.
Słowo ekologiczny odnosi się do sposobu, w jaki produkty rolne są uprawiane, wytwarzane i przetwarzane. Aby produkt żywnościowy mógł być określony jako ekologiczny, żywność taka musi spełnić szereg wymogów z których najistotniejsze jest to, że musi być uprawiana pod nadzorem jednostki certyfikującej z uprawnieniami nadanymi przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi bez użycia syntetycznych substancji chemicznych, takich jak między innymi pestycydy i nawozy sztuczne. Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, jaja i produkty mleczne muszą być produkowane bez użycia hormonów czy antybiotyków. Większość artykułów spożywczych w sklepach oferowanych jako "zdrowa żywność" nie jest ekologiczna, co oznacza, że mogą zawierać niektóre z wyżej wymienionych substancji. Żywność ekologiczna może i jest droższa ale jest też zdrowsza dla Ciebie i przyjaźniejsza dla środowiska naturalnego.
Żywność ekologiczna to najbardziej kontrolowana żywność i uregulowana wieloma zapisami prawnymi, a każde gospodarstwo, producent, przetwórca czy nawet dystrybutor są kontrolowane przez odpowiednie jednostki czy instytucje co najmniej raz w roku. Koszty certyfikacji i inspekcji są pokrywane z kieszeni przez producentów, którzy współpracują z Jednostkami Certyfikującymi, aby zapewnić, że żywność ekologiczna przez nich wytwarzana spełnia wymogi rolnictwa ekologicznego i w efekcie jest prawdziwie ekologiczna.
Jeśli produkt prezentowany jest jako ekologiczny, a nie posiada oznaczenia rolnictwa ekologicznego (tzw. euroliść), a sam producent nie posiada certyifikatu potwierdzającego fakt, że produkuje metodami ekologicznymi - poproś sprzedawcę o dowód na to, że produkt spełnia wymogi rolnictwa ekologicznego. Postaraj się dociec gdzie żywność powstała, kto ją wyprodukował i jakie metody w tym środki zostały użyte do jej wytworzenia.
Co to jest Euroliść?
Euroliść to znak ekologiczny przyznawany przez Komisję Europejską dla produktów ekologicznych w Unii Europejskiej. Umieszczany obowiązkowo na wszystkich paczkowanych produktach ekologicznych wyprodukowanych w jednym z państw członkowskich i spełniających obowiązujące normy wspólnotowe. Nie obejmuje produktów importowanych spoza terenu Unii.
Euroliść przedstawia gwiazdki Unii Europejskiej ułożone w kształcie liścia na zielonym tle. Symbol ekologiczny zawiera dwa wyraźne przesłania: Natura i Europa.
Dla zdrowia żywność ekologiczna to coś więcej niż tylko zredukowane spożywanie substancji chemicznych i tzw. lepsze odżywianie. Konwencjonalne praktyki w rolnictwie wykorzystują rozległe zastosowania chemiczne, które są niebezpieczne zarówno dla rolników, jak też dla gleby, mikroorganizmów w niej żyjących czy też dla środowiska naturalnego. Przykładowo jabłko może być pryskane ok. 40 razy w ciągu roku. Żywność ekologiczna nie zawiera syntetycznych związków chemicznych, co oznacza, że powstaje bez zastosowania sztucznych barwników, pestycydów, herbicydów, insektycydów, nawozów sztucznych itp. Mówiąc prosto, żywność ekologiczna jest dla ciebie lepsza, wyhodowana w sposób naturalny przy pomocy narzędzi jakie rolnikowi daje natura.
Wszystko, co pozyskujemy, służy większemu celowi. Ponieważ każdy nasz produkt oferowany jako żywność ekologiczna jest certyfikowany ekologicznie, jest dobry dla Ciebie, dla Twojej rodziny i dla naszej planety.
Koszt żywności ekologicznej jest wyższy ale też i powinien taki być niż w koszt żywności powstałej w ramach rolnictwa konwencjonalnego. Jest tak nie bez powodu. Cena żywności ekologicznej jest bezpośrednio skorelowana z możliwościami produkcyjnymi rolnika gospodarującego zgodnie z metodami ekologicznymi jak też z liczbą godzin pracy spędzonych na roli.
Ponieważ rolnicy uprawiający metodami rolnictwa ekologicznego nie polegają na specjalistycznym sprzęcie mechanicznym czy też na preparatach chemicznych na tym samym poziomie, co rolnicy wytwarzający żywność metodami konwencjonalnymi, ich praca jest znacznie bardziej pracochłonna, a wytwarzana żywność nie bez kozery nazywana jest żywnością wysokiej jakości - z tzw. górnej półki.
Ceny produktów ekologicznych są ustalane przez samych rolników i opierają się na kosztach produkcji i płacy minimalnej dla pracowników rolnych. Uwzględniają wszystkie koszty zewnętrzne żywności ekologicznej, w tym zobowiązanie do zapewnienia własnego magazynu, dostaw i pracowników.
Rzadko zdarza się myśleć o tym, gdzie pieniądze idą dalej niż z kasy w supermarkecie. Kupując naszą żywność ekologiczną, przyczyniasz się do tego że więcej pieniędzy trafia do lokalnych rolników wytwarzających żywność ekologiczną czyli tych którzy prowadzą gospodarstwa metodami ekologicznymi, a nie do akcjonariuszy i korporacji stojących za dużymi sklepami spożywczymi. Dzięki temu Twoje pieniądze wydawane na żywność mogą mieć znaczący wpływ na lokalne rolnictwo ekologiczne, a tym samym na środowisko, w którym żyjesz poprzez ochronę bioróżnorodności, godne traktowanie zwierząt, zmniejszenie emisji spalin, redukcje używania środków chemicznych, mniejsze zanieczyszczenie środowiska naturalnego.
Nasz system troszczy się o rolnictwo ekologiczne. Dla nas ważne jest wspieranie lokalnych producentów wytwarzających żywność metodami ekologicznymi.
Produkcja metodami ekologicznymi jest najbardziej właściwą i kompatybilną ze środowiskiem naturalnym. Rolnictwo ekologiczne to nie tylko bioróżnorodność, zapewnienie pokarmu zwierzętom w okresie zimowym (miedze śródpolne), godne traktowanie zwierząt, tzw. szczęśliwe kury z wolnego wybiegu czy krowy pasące się na łące, ale to też wytwarzanie żywności w sposób nie masowy.
Rolnictwo konwencjonalne: |
Rolnictwo ekologiczne: |
Często spotykamy się z określeniem zdrowa żywność, której niestety daleko do bycia ekologiczną. Bywa zwyczajnym chwytem marketingowym. Nauczmy się rozróżniać prawdziwe ekologiczne produkty pochodzące z certyfikowanych gospodarstw rolniczych, produkowane bez używania sztucznych nawozów i pestycydów. Poznajmy ich zalety smakowe i prozdrowotne. Pomidor z uprawy ekologicznej pachnie i smakuje pomidorem, to samo dotyczy pozostałych produktów. Wystarczy porównać warzywa i owoce zakupione u rolnika prowadzącego gospodarstwo ekologiczne z tymi zakupionymi w dużych marketach. Zaskoczy nas smak, zapach, a także naturalny wygląd.
Wszystkie produkty określone jako ekologiczne powinny mieć charakterystyczny znak „euro liścia” na opakowaniu oraz numer jednostki certyfikującej. Takie oznaczenie daje nam gwarancję jakości, bowiem gospodarstwa ekologiczne są pod stałym nadzorem i podlegają regularnym kontrolom przez instytucje certyfikujące.
Czy wiedzieliście, że jabłko z uprawy konwencjonalnej, o pięknym kształcie, z błyszczącą skórką, zanim trafi na półkę sklepową przechodzi 26 oprysków? Te z uprawy ekologicznej bywają czasem i niekształtne, ale w tym też jest urok. Dość istotne w końcu jest wnętrze, walory smakowe, zawartość witamin, mikroelementów, to wszystko razem wzięte jest nieocenione dla zdrowia. Rolnik w gospodarstwie ekologicznym plewi ręcznie i stosuje tylko środki naturalne.
Kolejny mit, to cena, a co za tym idzie koszty wyżywienia. Gotowanie z produktami z ekologicznych gospodarstw wcale nie musi być drogie. Zachęcam do kupowania świeżej lokalnej żywności bezpośrednio od rolników. Tak naprawdę wystarczy kilka składników, aby wyczarować smaczne, pełnowartościowe danie.