W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Stowarzyszenia Grupa OdRolnika
2019-07-17

Poznaj realnie zdrową żywność w Pleśnej

Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA z Rzuchowej (pow. tarnowski) rusza w Polskę, aby promować zdrową żywność i budować oddolną Strategię Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Pierwsze stoisko promocyjno-edukacyjne zostanie ustawione w Pleśnej, gdzie już w niedzielę, 21 lipca odbędzie się XVII Święto Owoców i Produktów Pszczelich.   

- Uczestnicy imprezy będą mogli skosztować produktów ekologicznych z 4 województw. Poza tym rozdamy broszury zawierające m. in. informacje o zaletach żywności ekologicznej, będziemy informować o sposobie rozpoznawania certyfikowanych produktów ekologicznych oraz możliwościach ich nabywania – mówi Jan Czaja ze Stowarzyszenia GRUPA ODROLNIKA. Pleśna jest pierwszym z czterech miejsc, gdzie zobaczymy stoisko proekologiczne. Podobne inicjatywy zaplanowano również podczas dużych wydarzeń plenerowych w lubelskim (18 sierpnia 2019 w Tarnogrodzie), świętokrzyskim (8 września 2019 w Opatowie) oraz mazowieckim (15 września 2019 w Piasecznie).

- Z powodu słabej wiedzy konsumentów w zakresie rozpoznawalności znaku „euroliścia”, jako znaku zarezerwowanego dla rolnictwa ekologicznego pojawiają się niepewności i ograniczenia w zakresie sprzedaży bezpośredniej żywności ekologicznej. Konsument zadaje sobie pytanie czy, aby na pewno żywność, którą kupuje jest żywnością ekologiczna? Dzieje się tak z powodu wszelakich działań i chwytów reklamowych, zachęcających do zakupów żywności „zdrowej”, „lokalnej”, „prosto z lokalnego pola” pod najróżniejszymi znakami i hasłami. W obliczu zalewu różnymi znakami, certyfikatami, informacjami konsument gubi się i przestaje być „konsumentem świadomym”. Dlatego ważne jest prowadzenie działań mających za zadanie upowszechnianie wiedzy z zakresu rolnictwa ekologicznego – dodaje Jan Czaja.

Warto dodać, że w sobotę, 20 lipca w Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej odbędzie się spotkanie rolników ekologicznych poświęcone wymianie doświadczeń, z panelem dyskusyjnym z udziałem wykładowców i rolników. Wszystkie inicjatywy są związane z budową oddolnej Strategii Rozwoju Rolnictwa Ekologicznego. Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA zaprasza producentów żywności ekologicznej z terenu czterech województw: małopolskiego, świętokrzyskiego, mazowieckiego i lubelskiego do udziału w przedsięwzięciu, które ma odmienić polską wieś i rolnictwo ekologiczne. Zaznaczmy, że mieszkańcy innych części Polski również mogą przekazywać swoje uwagi, pomysły, inspiracje do strategii.

”Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej 
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Materiał opracowany przez Stowarzyszenie GRUPA ODROLNIKA

Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach operacji pn. „Z głową i ze smakiem – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw”

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl

© 2019 grupa.odrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone