W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Stowarzyszenia Grupa OdRolnika
2018-09-22

Kontynuacja spotkań w ramach Minitargów w biurowcach Warszawy - SANTANDER Bank

Kolejne działanie w ramach operacji pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” za nami. W dniu 21 września 2018 roku tj. piątek w Warszawie w siedzibie banku SANTANDER (dawniej BZWBK) w godzinach popołudniowych odbyły się piąte Minitargi, których odbiorcami byli pracownicy tej dużej firmy w liczbie 40 osób.  Sam bank zatrudnia około 11 tyś. pracowników.  Warsztaty zgodnie z dotychczasowym programem i formułą trwały blisko 3 godziny. Pomogły zwiększyć wiedze konsumentów na temat zalet produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji przez konsumentów żywności ekologicznej. Nasze działania skoncentrowaliśmy na promocji i upowszechnianiu wiedzy odnośnie znaku żywności ekologicznej tzw „Euroliścia”.

Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów który podobnie jak w poprzednich edycjach obejmował nie tylko suchą część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw z woj. Mazowieckiego, Lubelskiego, Świętokrzyskiego, Małopolskiego i innych. Pracownicy SANTANDER Bank zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów z spożywania takiej żywności, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań ponownie jak w poprzednich edycjach dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Cenna okazała się praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności).

Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.

Kolejnych 5 spotkań, których łącznie zaplanowano 10 odbędą się w ostatnim tygodniu września w następujących firmach: PGE, BOIRON Sp. z o.o, IKEA Janki, Carlsberg Polska, UPC.

Minitargi podobnie jak cała operacja pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

Zapraszamy na stronę http://ksow.pl/news/entry/13823-relacja-z-minitargow-dla-pracownikow-banku-san.html po więcej informacji.

© 2020 grupa.odrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone