Kolejne działanie w ramach operacji pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” za nami. W dniach 27 i 29 sierpnia 2018 roku tj. poniedziałek i środa w Katowicach w biurowcach ING Bank Śląski (z siedzibą w Warszawie) odbyły się trzecie i czwarte Minitargi, których odbiorcami byli pracownicy tej dużej firmy w liczbie 65 oraz 56 osób co razem dało 121 osób. Pierwsze minitargi kierowane były do pracowników ING Bank Śląski w biurowcu przy ul. Sokolska 34 zaś drugie dla pracowników biurowca przy ul. Chorzowskiej 50. Warsztaty trwające każdorazowo ponad 2 godziny ponownie potwierdziły obawy naszego stowarzyszenia w zakresie braku powszechnej i rzetelnej wiedzy konsumentów oraz dostępnych na rynku informacji o zaletach produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji przez konsumentów żywności ekologicznej. Tylko niespełna 20 osób z uczestniczących w warsztatach (121 osoby zgodnie z listami obecności) potrafiło rozpoznać znak żywności ekologicznej tzw „Euroliść”, co ponownie potwierdziło celowość realizacji zaplanowanych w ramach wniosku działań.
Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów który podobnie jak w poprzednich edycjach obejmował nie tylko suchą część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi, degustacji żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw z woj. Mazowieckiego, Świętokrzyskiego, Małopolskiego i innych, degustacji i szukania różnić w tych samych produktach np. marchewka pochodzących z upraw konwencjonalnych oraz ekologicznych. Pracownicy ING Bank Śląski zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań ponownie jak poprzednio dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Wiele osób pytało o miejsca gdzie można szukać lokalnych rolników ekologicznych np. o strony www, aplikacje itp. Cenna była praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności). Uczestnicy Minitargów w wypełnionych ankietach ponownie wysoko ocenili niniejsze działanie co potwierdza trafność przygotowanego programu i formy prowadzenia.
Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.
Kolejne spotkania, których łącznie zaplanowano 10 już we wrześniu.
Minitargi podobnie jak cała operacja pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.