W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies

Akceptuje ciasteczka

Aktualności

Najnowsze wiadomości dotyczące Stowarzyszenia Grupa OdRolnika
2018-07-20

W siedzibie Polskich Linii Lotniczych LOT S.A

Kolejne działanie w ramach operacji pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” za nami. W dniu 19 lipca 2018 roku tj. czwartek w Warszawie w siedzibie Polskich Linii Lotniczych LOT S.A. odbyły się drugie Minitargi, których odbiorcami byli pracownicy tej dużej firmy w liczbie 54 osób. Warsztaty trwające ponad 2 godziny ponownie potwierdziły obawy naszego stowarzyszenia w zakresie braku powszechnej i rzetelnej wiedzy konsumentów oraz dostępnych na rynku informacji o zaletach produktów pochodzących z upraw ekologicznych w tym tych z polskiej wsi jak też w zakresie umiejętności prawidłowej identyfikacji przez konsumentów żywności ekologicznej. Tylko 4 osoby z uczestniczących w warsztatach (54 osoby zgodnie z listą obecności) potrafiło rozpoznać znak żywności ekologicznej tzw „Euroliść”, co ponownie potwierdziło celowość realizacji zaplanowanych w ramach wniosku działań.

Uczestnicy warsztatów mieli bardzo bogaty i wypełniony po brzegi program Minitargów który podobnie jak w pierwszej edycji obejmował nie tylko suchą część edukacyjną ale też możliwość rozmowy z rolnikiem prowadzącym gospodarstwo metodami ekologicznymi (woj. Małopolska i woj. Mazowieckie), degustacji żywności ekologicznej, degustacji i szukania różnić w tych samych produktach np. pomidor czy ogórek pochodzących z upraw konwencjonalnych oraz ekologicznych. Pracownicy Polskich Linii Lotniczych LOT S.A. zostali zapoznani z genezą eko-upraw, korzyściami wynikającymi dla konsumentów, istniejącymi barierami czy różnicami w produkcji metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi. Bardzo dużo pytań ponownie jak poprzednio dotyczyło procesu kontroli i nadzoru w zakresie produkcji żywności ekologicznej jak też sposobów identyfikowania żywności ekologicznej. Cenna była praca w grupach (omawiano indywidualnie zgłaszane problemy i wątpliwości, nastąpiła wymiana posiadanych informacji zarówno przez rolników jak i konsumentów, określono wnioski robocze, pogłębiono relacje konsument-sprzedawca-producent w świecie eko-żywności). Uczestnicy Minitargów w wypełnionych ankietach ponownie wysoko ocenili niniejsze działanie co potwierdza trafnośc przygotowanego programu i formy prowadzenia.

Warsztaty i ich podsumowanie prowadziła Pani Małgorzata Bartkiewicz, która miała wsparcie ze strony kucharza dbającego o odpowiednią oprawę smakową wydarzenia, dwóch rolników prowadzących gospodarstwa metodami ekologicznymi, znających realia polskiej wsi oraz posiadających własne gospodarstwa ekologiczne.

Kolejne spotkania, których łącznie zaplanowano 10 już w sierpniu.

Minitargi podobnie jak cała operacja pn. „Ekologia! to jest to! – współpraca rolników ekologicznych w skracaniu łańcucha dostaw” nie były by możliwe bez uzyskanego wsparcia z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

© 2020 grupa.odrolnika.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone